Team arrow Tourism Clubarrow Hrvatska
Hoteli puni samo 129 dana u godini
24.05.2006
Hrvatski turizam ove će godine napraviti još jedan korak prema okruglom broju od milijun kreveta. S otprilike 3,2 milijarde kuna, koliko će prema anketi Ministarstva mora i turizma biti uloženo u obnovu postojećih i gradnju novih objekata i sadržaja, turizam će se obogatiti i za barem desetak tisuća novih ležajeva, i to uglavnom pod krovom novosagrađenih malih, obiteljskih hotela ili u apartmanima.

U trendu su, kako u novim objektima tako i u onima koji se ovih tjedana naveliko preuređuju, velike sobe i kupaonice, kvalitetniji namještaj, TV prijamnici i klima-uređaji te posebice bolje kuhinje. I hoteli, naime, nastoje pobjeći od konfekcijske hrane. Mnogi investitori grade i bazene, wellnes i dr.

Privatni smještaj najbrži
Hrvatski se turizam s mediteranskom konkurencijom dosad nadmetao s nešto više od 909.000 kreveta (od toga su 217.000 smještajne jedinice u kampovima), koliko ih je lani registrirano. Te su godine jadranski domaćini u jednom danu mogli primiti četrdesetak tisuća gostiju više nego 2004. Prijeratni smještajni kapaciteti hrvatskog turizma nadmašeni su, ali ne u svim segmentima. Recimo hoteli, u kojima je lani registrirano nepunih 116.000 ležajeva, još ih imaju nekoliko tisuća manje. Najbrže raste privatni smještaj koji je lani imao oko 400.000 ležajeva, a u 2004. tridesetak tisuća manje. Kampovi su, pak, mogli primiti oko 217.000 turista, turistička naselja šezdesetak tisuća, a otprilike toliko i marine.

Posljednjih godina, pa i ove, broj turističkih ležajeva porast će nekoliko posto. No, to je još uvijek sporije nego što bi trebalo. Suočeni smo čak i s trendom da se u korist kvalitete smanjuje kapacitet kaže Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam.
U Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka smatraju, inače, da bi broj hotelskih kreveta trebalo udvostručiti. I to uglavnom u malim, butik-hotelima. Subvencioniranjem kamata resorno ministarstvo već više godina potiče njihovu gradnju i preobrazbu privatnog smještaja. Nema podataka o tome koliko od 3,2 milijarde kuna, koliko ulažu postojeće i nove turističke tvrtke, otpada baš na male hotele, no i ta svota iz godine u godinu raste.

Ulažu i županije
Za hotelskim investicijama, koje su i ove sezone najveće u dvjema obalnim županijama na sjeveru, puno ne zaostaje ni lokalna samouprava koja za poboljšanje komunalne i prometne infrastrukture, uređivanje parkirališta, parkova... izdvaja respektabilnih 2,5 milijardi kuna. Turističke zajednice za pripremu sezone izdvajaju, pak, 129 milijuna kuna. No, neke procjene o ulaganjima premašuju ukupno pobrojenih 5,829 milijardi kuna i govore o gotovo milijardu eura investicija.

Ivor: Večernji list
Autor: Radmila Kovačević
Datum: 04.04.2006

Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes