Visokim cijenama tjeramo goste
24.05.2006
Turizam Agencije upozoravaju na pad interesa u Francuskoj i Skandinaviji za Hrvatsku.
   Business arrow Tourism Clubarrow Hrvatska
Hrvatska
Ulixes
Pretraživanje
Advertisement
Visokim cijenama tjeramo goste
24.05.2006
Putničke agencije godišnje dovedu u Hrvatsku 3,6 milijuna turista, a sezona 2006. bit će na lanjskoj razini, kazao je na jučerašnjoj 15. skupštini Udruge hrvatskih putničkih agencija i 10. skupštini Udruge poslodavaca Ivan Pukšar, predsjednih UHPA-e.

Istaknuo je, međutim, da agencije upozoravaju na odustajanje inozemnih agencijskih gostiju, osobito s francuskog i skandinavskog tržišta, zbog povećanja cijena koje nisu posljedica poboljšane ponude, nego ukidanja državnih potpora za prijevoz turista i ukidanja nulte stope PDV-a za strani organizirani promet (uvedena je stopa od 10 posto na usluge smještaja te 22 posto PDV-a na agencijske usluge). Osim toga, napomenuto je, povećanje cijena goriva i jačanje eura u našoj zemlji utjecat će i na poskupljenje izvanpansionske potrošnje. 

Hrvatska je skuplja nego lani. Recimo, kružne su ture i 40 posto skuplje. Kad dodamo da je velika konkurencija na Mediteranu, na kojemu je  milijun novih kreveta i stalno se gradi, jasno je da treba nešto poduzeti  kaže Pukšar. Agencije su zatražile od Ministarstva financija da hitno objave naputak o načinu obračuna izmijenjene stope PDV-a na agencijske usluge, od Ministarstva mora davanje u postupak izmjena Zakona o turističkoj djelatnosti, a od Državnog ispektorata više nadzora nad organizatorima putovanja koji neovlašteno organiziraju izlete, paket-aranžmane, stručne skupove i sl.

Inače, Hrvatska je u prva četiri mjeseca ugostila deset posto više turista (oko 650.000), a računa se da će zbog nepovoljnog rasporeda blagdana svibanj biti lošiji od lanjskog. Lipanj bi, pak, usprkos nogometnom prvenstvu, trebao donijeti novi plus.

Izvor: Večernji list
Datum: 22.05.2006
Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje

    

Promotivni materijali
Rezervacije
Projekti
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes