Kulturni sadržaji

Međimurska županija s ponosom čuva svoju kulturnu i tradicijsku baštinu u muzejima, te etnografskim i zoološkim zbirkama.
   Tourist arrow Tourism Clubarrow Hrvatskaarrow Središnja Hrvatskaarrow Međimurjearrow Kulturni sadržaji
Kulturni sadržaji
Ulixes
Pretraživanje
Advertisement
Advertisement
Jedna je od najvrjednijih kompleksnih sistematskih, znanstvenih, ekoloških i tematskih zbirki u Hrvatskoj pa i u Europi. Po vrijednosti jedinstvenih 500 zooloških preparata ima svjetski značaj.
Osnovan je 1954. godine sa sjedištem u čakovečkom Starom gradu.Postupno preuzimajući spomenički kompleks Muzej Međimurja Čakovec Stari je grad pretvorio u središnji memorijalni prostor Međimurske županije.
Etnografski odjel Muzeja Međimurja Čakovec radi na očuvanju upravo onog dijela narodne baštine koji je najviše podložan nestajanju.
Uređena je kao muzej s očuvanim pokućstvom, fotografijama i djelima o Rudolfu Steineru.
Smještena je u tradicionalnoj međimurskoj hiži zidanici, a sadrži narodne nošnje, stare fotografije iz života sela, stare predmete koje su Međimurci koristili u kućanstvu, privređivanju, poljodjelstvu i njegovanju običaja.
Sakupljači i čuvari kulturne etno baštine žive u selu Marof. Svjesni narodnog blaga, velikom voljom i brigom stotine i stotine starina spasili su od propadanja.
U Etnografskom muzeju u Zagrebu očuvan je Pisani trag o čipki koju su izrađivale 1936. godine žene iz Svete Marije, Donjeg Mihaljevca i Ćukovca.
Zbirka tradicionalnih međimurskih nošnji Lucije Krnjak u Mačkovcu sadrži vrijedne tradicijske, međimurske odjevne predmete i nošnje sakupljene u naseljima Međimurja.
Sadrži zoološke preparate beskralježnjaka i kralježnjaka s naglaskom na autohtone vrste, terarij i vivarij.
Tradicionalno je obnovljena hiža šopanica s bogatim inventarom u srcu briježnog dijela Međimurja, na starinskom dvorištu s bunarom i kleti s prešom za grožđe.
Etno kuća u Črečanu koja se uređuje kao zavičajni muzej koji možete obići u kontaktu s Turističkom zajednicom Općine Nedelišće.
1860.godine Kotoribi se otvaraju vrata u svijet, te se osjeća snažan gospodarski razvoj izgradnjom prve željezničke pruge u Hrvatskoj.
Ljubitelji moderne i suvremene umjetnosti u Muzeju mogu razgledati djela eminentnih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, te djela dvadesetak umjetnika koji su rođenjem, životom ili radom vezani uz Međimurje.
Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes