Team arrow Tourism Clubarrow Hrvatskaarrow Središnja Hrvatskaarrow Varaždinska županijaarrow Trakošćan
Druga predaja navodi kako je ime dobio po vitezovima Drachenstein, koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili ovim krajevima.

Trakošćan se prvi puta spominje u pisanim dokumentima 1334. godine. Gospodari utvrde u prvim stoljećima nisu poznati, poznato je tek da su od kraja 14. stoljeća vlasnici grofovi Celjski, koji istovremeno gospodare čitavom Zagorskom grofovijom. Nakon njih Trakošćan je mijenjao razne gospodare. Za učinjene usluge kralj Maximilijan dodjeljuje vlastelinstvo Jurju Draškoviću (1525-1587), najprije osobno, a potom na nasljedno uživanje. Tako je konačno 1584. Trakošćan stekla obitelj Drašković.

U razdoblju procvata izgradnje dvoraca u Hrvatskom zagorju, u drugoj polovici 18. stoljeću, dolazi do napuštanja Trakošćana. Zapušten, počinje naglo propadati, pa se tek polovinom 19. st., obitelj ponovno zanima za svoj titularni grad, u duhu novog vremena, povratka prirodi i obiteljskim tradicijama. U tom duhu Juraj V. Drašković grad obnavlja u rezidencijalni dvorac, a okoliš pretvara u romantičarski perivoj. Danas je dvorac u vlasništvu države te od 1953. služi kao muzej.
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes